Choose Language

"Iedereen zei dat het onmogelijk was, totdat er iemand kwam die dat niet wist." - Jos Burgers

VEILIG LIFTEN

TWEE SOORTEN VEILIGHEID

Veiligheid in het liften kun je op verschillende manieren zien. Allereerst heb je de verkeersveiligheid. Dit betreft het hinderen van verkeer of het creeën van gevaarlijke verkeerssituaties tijdens het liften. Daarnaast vinden veel mensen liften eng en gevaarlijk. Je weet nooit wie je meeneemt. Misschien is de chauffeur er wel op uit om je te beroven of je wat aan te doen. Misschien rijdt hij/zij wel gevaarlijk. Je eigen veiligheid dus.
In België zijn ze goed bezig en hebben ze via de het reisinfomatiecentrum Wegwijzer nu een folder uitgebracht "Veilig liften".

Deze folder staat vol met tips om veilig te liften op zowel het gebied van de verkeersveiligheid, als op het gebied van je eigen veiligheid. Op beide gaan we in de kolommen hiernaast verder in.

ANGSTMAATSCHAPPIJ

Stichting NederlandLift is in contact met veel actieve lifters. Wat we van hen terughoren is dat het zeldzaam is dat een lift niet prettig verloopt. Vrijwel alle liftgevers zijn aardige mensen, die je graag laten meerijden. Die paar minder prettige ervaringen wegen niet op tegen de honderden of soms duizenden positieve en leuke ervaringen.
Waar komt dan toch dat angstbeeld vandaan, dat bij veel mensen opdoemt als het om liften gaat? In januari 2014 schreef Rob Wijnberg in de Correspondent een artikel over hoe de media ons willen doen geloven dat ieder mens een potentieel gevaar is. "Angst en wantrouwen zijn nu eenmaal de snelste route naar clicks en kijkcijfers: probeer maar eens een krantenkop te brouwen van het feit dat 99,99 procent van alle mensen het goed met anderen voor heeft."

En dat is precies hoe lifters hun liftgevers ervaren.

VERKEERSVEILIGHEID

Aangezien er nu niet heel veel officiële liftersplaatsen zijn in Nederland ben je vaak aangewezen op het zelf zoeken naar een geschikte plek. Maar een geschikte plek om het verkeer mee te pakken dat jouw kant op gaat, is niet per definitie een geschikte plek voor de chauffeur om voor jou te stoppen. De chauffeur heeft tijd nodig om een aantal dingen te doen:
- te kunnen waarnemen waar jij heen wilt (een duidelijk liftbord is handig)
- een indruk van jou als persoon te krijgen
- vervolgens de afweging te maken of hij je kan en wil meenemen
- veilig in het verkeer stoppen om je te laten instappen
Zelfs niet alle officële liftershaltes in Nederland zijn ideaal ingericht hiervoor. Dat kan vaak beter. De Belgische folder die je in de linkerkolom van deze pagina kunt vinden, geeft tips bij het zoeken van een liftplek waarbij het veilig is om te stoppen in het verkeer voor de chauffeur.

 

EIGEN VEILIGHEID? INTUÏTIE VOLGEN!

Veel mensen vinden liften dus gevaarlijk. Zeker voor vrouwen alleen. Je weet nooit wat de intenties van de chauffeur zijn. Nu hebben wij nog nooit wat vervelends meegemaakt, maar het negatieve imago is hardnekkig.
Dit negatieve beeld rondom liften impliceert een beetje dat jij als lifter maar bij iedereen in de auto moet stappen die stopt en dat je volkomen weerloos en reddeloos bent als de chauffeur op slechte dingen uit is. Dat is natuurlijk niet zo. Het is heel belangrijk je intuitie te volgen. Dat geldt ook voor andere situaties in het leven, dus ook voor liften. Dus stap niet zomaar bij iedereen in!
Lees verder >

Deze website maakt gebruik van cookies.