Choose Language

Een bijzonder contact

Als een chauffeur je een lift geeft ontstaat er vaak een bijzonder contact. Iets wat in trein, bus of andere manier van reizen minder snel ontstaat. De chauffeur verleent je een dienst, brengt je letterlijk een stukje verder. Omdat hij je helpt stel je je als lifter automatisch open voor hem. Wie hij ook is! Of haar, maar we noemen voor het gemak de chauffeur verder even een "hij". En juist dat is zo mooi, dat je je open stelt voor mensen die je normaal niet tegenkomt in je familie-, vriendenkring of op je werk. Of als je ze wel tegenkomt, op een feestje bijvoorbeeld, je er niet zo snel een praatje mee zou maken omdat je op het eerste gezicht niet veel gemeen hebt. Met liften ontstaat er met zo iemand wel contact. En eigenlijk heel automatisch. Je kunt als lifter moeilijk in je telefoon duiken.....
De chauffeur op zijn beurt heeft een gast in zijn auto. De belangrijkste motivatie van chauffeurs om lifters mee te nemen is behoefte aan gezelschap of willen helpen. Ook hij zal mild tegenover de lifter staan omdat hij de rit ook zo aangenaam mogelijk wil vervolgen. Misschien houdt hij zijn irritatie ten op zichte van andere weggebruikers wat meer voor zich om de sfeer prettig te houden. Hij kan openhartig over zichzelf zijn omdat hij de lifter toch nooit meer tegenkomt. Vaak maken chauffeurs van de gelegenheid gebruik om hun hart even te luchten tegen een vreemde. Kijk het youtube-filmpje op de Inspiratie-pagina "Wij gaan nergens naar toe" om een mooi beeld te krijgen van hoe persoonlijk zo'n gesprek kan worden.
Uiteindelijk gaan chauffeur en lifter uit elkaar met beiden een goed gevoel over de ontmoeting. De chauffeur heeft iemand kunnen helpen en zijn hart kunnen luchten. De lifter is geholpen en heeft een mooi en aardig mens ontmoet. Win-win. Wat een prachtig begin van je werkdag!

Liften vergroot je wereldbeeld en mensenkennis

Zoals gezegd ontmoet je met liften mensen die je normaal niet snel tegenkomt, of waar je normaal minder snel een praatje mee zou maken. Doordat je je tijdens een lift wel openstelt voor die mensen, leer je veel dingen eens door andere ogen te bekijken. Je hebt het over onderwerpen die je normaal niet snel zou bespreken en leert hoe andere mensen daar tegenaan kijken. En dat is mooi! In plaats van dat je alleen maar (overwegend negatieve) dingen leest over een 25-jarige Marrokkaan die in de WW zit, kun je daar nu een mooi en interessant gesprek mee hebben. Je hoeft het niet met hem eens te zijn, maar je ziet de dingen een keer vanuit zijn invalshoek. En dat stemt mild. Van beide kanten. Het kan zelfs je creativiteit verhogen omdat je sneller geneigd bent andere invalshoeken ook in overweging te nemen.
Je zou het liften ook kunnen gebruiken om jouw idee (voor je werk bijvoorbeeld) te toetsen bij een diversiteit aan mensen. Je zou zelf kunnen netwerken tijdens het liften. Wie weet vind je je nieuwe baan op die manier!

Deze website maakt gebruik van cookies.