Choose Language

We bevinden ons in een kanteltijd

We zitten niet in een “era of change”, maar in een “change of era” (Jan Rotmans; professor transitiemanagement). De ernst van de gevolgen van de klimaatproblemen voor de volgende generatie begint langzaam door te dringen. Men is klaar met de verspilling, milieuvervuiling, files en parkeerproblemen. Het is tijd voor drastische verandering! Die is deels al gaande en wordt ingezet door de mensen zelf, van onderaf, bottom-up. In deze tijd van financiële crisis zie je steeds meer duurzame initiatieven ontstaan om het met elkaar beter te maken. Samen. De trend wordt ruilen, delen en uitlenen. Denk aan de kledingruilbeurzen, koken voor buren (thuisafgehaald.nl), groentetuintjes in het centrum van grote steden, gereedschap uitlenen (peerby.com), de auto huren van je buren (mywheels.nl en snappcar.nl). Duurzame initiatieven komen door middel van crowdsourcing en crowdfunding van de grond, waar het instituties en instanties soms niet lukt.

Trends mobiliteit

Er rijden nog steeds dagelijks ontzettend veel automobilisten alleen in de auto hetzelfde stuk op en neer. De trend is niet alleen dat er meer auto’s rijden, vaker en ook verder, maar ook dat er meer alleen gereden gaat worden (Mobiliteitsrapport KiM 2012). Dit komt doordat steeds meer vrouwen werken en daarvoor moeten forensen. Voor de lifter blijft er dus genoeg aanbod aan auto's met plaats en dus potentiele liftgevers. En ook voor de vrouwelijke lifter, die bijvoorbeeld alleen met vrouwen mee wilt rijden, biedt dit kansen. 
Naast meer verkeer zien we ook andere trends in mobiliteit. Het trendrapport (2013) van CROW, ANWB en KpVV laat zien dat men efficiënter gebruik maakt van de auto. Men deelt de eigen auto vaker (de hiervoor genoemde initiatieven zoals snappcar) en men rijdt meer samen (bv. Toogethr.com). Dit is nog op kleine schaal, maar het lijkt er wel op dat men steeds meer openstaat voor samenrijden. Lees hier meer over de trend in samenrijden.
De stap naar liften is dan misschien dichterbij dan je zou denken! 

Deze website maakt gebruik van cookies.